Guns godaste rabarbersaft

Väninnan från Luleå kom ut till ön full av energi. Det resulterade i att vi samlade ihop rabarber från vänner och bekanta för att göra kallrörd rabarbersaft. Den blev fantastiskt god! Lätt ljusrosa i färgen (trots gröna rabarberstjälkar) och perfekt som både måltidsdryck och som läskande saft till sonen. Saften späds på vanligt sätt till önskad styrka när den är klar.

Rabarbersaft enligt Gun

Receptet är anpassat för en 10 lit hink. Obs! Använd plasthink.

4 lit kokt kallt vatten

4 kg rabarber
60 g citronsyra el vinsyra
3 kg socker
Gör så här:
Koka vattnet. Låt det kallna, blanda i citronsyran.
Skär rabarbern i bitar och blanda i.
Låt stå kallt i 2 dygn.
Sila bort rabarbern och rör ner sockret, rör tills allt socker löst sig.
Häll upp i flaskor och förvara svalt.
Jag brukar ”skölja ur” flaskorna med atamon för att hållbarheten ska öka.
Det finns fortfarande smak kvar i rabarbern så om du vill koka en eftersaft gör så här.
(jag brukar inte tycka att det är värt kladdet…. det är mycket enklare att göra enl ovan)
4 dl vatten + 6 nejlikor kokas med rabarbern.
Sila från saften och rör ner 6 dl socker / liter saft.
Annonser

Synpunkter?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s