Sötpotatis och butternutsquash

 

Jag har en passion för orange mat och jag gillar verkligen både sötpotatis och butternutsquash som tillbehör till måltiderna. Till grillat eller vanlig kyckling eller lax eller som del av en vegetarisk måltid så slår det pasta, ris och vanlig potatis med hästlängder.

Sötpotatis (oskalad) delar man enklast i halvor – på längden – penslar lite lätt med olja och strör flingsalt över innan dom får stekas i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Butternutsquashen är lite hårdare så den skalar man och skär i mindre bitar (som klyftpotatis) och gör sedan på samma sätt som med sötpotatisen.

Vill man göra soppa funkar båda bra att koka med tex röda linser och kokosmjölk för att sedan mixas ihop.

Eftersom både sötpotatisen och pumpan är relativt söta i smaken så blir det kanongott att strö lite mosad fetaost/getost över, gärna blandad med finhackad rödlök (och kanske hackad chili), eller till pumpan grovriva lite parmesanost (läggs på när pumpan är klar) och ha rostade pumpafrön på.

Jag rostar 1 dl pumpafrön i en skål i mikron med en droppe olja på och kör i ca 1 minut.

Chilistark mat passar också bra till. Varför inte en kall sås på creme fraiché och med finhackad chili?

Äter man vegetarisk så blir en tjock skiva Halloumi istället för en köttbit fantastiskt gott till.

Ät mer orange mat!

Annonser

2 reaktioner på ”Sötpotatis och butternutsquash

Synpunkter?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s