Savoykåldolmar

Kom hem från jobbet och kollade in savoykålshuvudet som lixom tittade anklagades på mig från grönsaksfatet på bänken. Lika bra att använda det innan jag möter det i hallen?

Funderade lite och fixade till lite savoykåldolmar. Köttfärs hade jag tinat i kylen och det tillsammans med lite keso, ägg, stekt rödlök, spiskummin, salt och chili blev fyllningen till bladen. Fick loss 12 stora blad som förväldes i kokande vatten så att dom blev hanterliga.

Under tiden tog jag byttan med dom aningen skrynkliga små körsbärstomaterna, halverade och stekte i lite olja med vitlök. Hällde på en del stark chilisås och en burk krossade tomater. Smakade av – STARKT – saltade och lät det koka ihop lite.

500g nötfärs

1.5 dl keso

2 ägg

1 finhackad stekt rödlök

2 pressade vitlöksklyftor

2 finhackade piripiri

1 knapp dl matlagningsgrädde

1 msk malen spiskummin

2 rejäla nypor flingsalt

Rör i hop till en smet

Kålen:

Lossa 12 blad och lägg i en gryta med kokande lättsaltat vatten. Lägg på lock. Låt koka ca 8 minuter. Tryck ner bladen med hålslev så att alla hamnar under vattnet. Låt rinna av i durkslag. Skär bort den hårda nerven.

Lägg smet på bladen rulla ihop, vik in kanterna! Lägg i en form

Tomatsås:

Fräs klyftade körbärstomater i lite olivolja med två pressade klyftor vitlök

Häll i en burk krossade tomater och en halv burk vatten

Smaksätt med antingen hackad chili, sambal eller liknande efter egen smak

Salta

Låt koka ihop

 

Häll tomatsåsen över dolmarna och sätt in i 200 grader i ca 35 minuter.

 

 

 

Annonser

Synpunkter?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s