Hemgjort smör

image

image

image

Fick ett ryck och köpte ekologisk grädde och creme fraiche och vispade ihop lite hemgjort smör. Precis så enkelt som det låter!

3 dl ekologisk vispgrädde

2 dl ekologisk creme fraiche

Vispa ihop tills vasslen börjar stänka. Se på översta bilden hur smör och vassle delat sig. Krama ihop smörknölen och häll av vasslen. Den går utmärkt att baka med om man så önskar. Häll kallvatten på smörknölen och tvätta den ren från vassle. Knåda och försök få smöret så rent som möjligt. Det är vattnet i smöret som gör att det möglar, därför är det viktigt.

Salta med flingsalt, runt 1-1.5g är lagom.

Jag delade upp smöret i två små byttor och smaksatte den ena med klippt gräslök.

Smakar syrligt gott men är stenhårt efter ett tag i kylen så ta fram det innan det ska användas eller spritsa det fint och frys in och ta fram vid middagar som en klick på kött eller på sidan av brödfatet.

t är klart

Annonser

3 reaktioner på ”Hemgjort smör

  1. Men så kul! Ja, minns jag att vi gjorde i skolan, eget smör .. och att det var jättegott! Det får jag nog prova detta, fast jag tror det var bara grädde i den, vad gjorde att du blandade i creme fraiche? 🙂

Synpunkter?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s